INSPIRATIESTOF.NL
Image default
Coaching Lifestyle

BURN-OUT: “Een schitterende kans!”

Burn-out: ‘een schitterende kans!’

‘Ik slik al jaren medicijnen tegen depressie. Depressie komt in mijn familie voor bij mijn vader en oma. Het gaat steeds minder goed met me. De rek is er uit, ik ben op! Ik sta stijf van de stress, altijd in de ren-en regelstand, van het een naar het ander. Of helemaal niks, ‘voor jaffa’ op de bank liggen. Emotioneel, vaak schiet ik in tranen. Ik heb een zwaar drukkend donker gevoel tussen mijn schouderbladen. Spanning in nek en schouder. Piekeren, niet veel kunnen hebben qua geluid en aanraking. Streng, kritisch, negatief naar mezelf. Niet weten wat ik nu echt leuk vind en waar ik blij van word. Het is tijd ‘voor mij, mijn leven’, dit schreef Saskia (45).

Saskia is een ex-collega die ik een tijd geleden ben tegen gekomen en 20 jaar niet meer had gezien. Na onze ontmoeting hadden we telefonisch contact en zij vertelde dat ze het niet zo goed met haar ging en in een burn-out zit. Ze had zich al ziek gemeld bij haar werkgever en een telefonisch intake gesprek gehad bij een reguliere gezondheidsinstelling. Dit was een maand geleden. Vervolgens hoorde ze dat de gezondheidsinstelling haar dossier nog niet hadden besproken. ‘Het schiet niet op’, zuchtte ze.

Ik vroeg wat zij wilde. Ze gaf aan: ‘Ik wil weten wat ik leuk vind om te doen’, ‘Waar krijg ik energie van?’, ‘Ik wil keuzes kunnen maken en daarbij blijven’, ‘Ik wil een leuke baan’ en ‘Ik wil RUST’.

Ik stelde voor om haar te coachen, i.v.m. de afstand, online. Zij woont 2 uur rijden van mij vandaan. Saskia wilde graag een verandering te weeg brengen in haar leven en nam de coaching gretig aan. Dezelfde week is zij begonnen met de online-coachingsessies.

In de praktijk en uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat mensen die tegen een burn-out aanlopen of in een burn-out zitten het volgende gedrag vertonen:

 • Zij cijferen zich zelf weg.
 • Zij geven geen grenzen aan.
 • Hun ‘mind’ overheerst.
 • Ze voelen niet.
 • Ze zitten in een overlevingsmechanisme.
 • Ze zijn zich niet bewust van de oorzaak.
 • Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor hun leven.

Ook Saskia liep tegen dit gedrag aan. Elke week, 6 weken lang, heeft ze een online coachingssessie gehad. Stap voor stap heeft ze inzicht gekregen in haar (familie)patroon. Door haar gedrag te accepteren en bewust te worden van haar gedrag, heeft ze het verleden achter haar kunnen laten en een draai gemaakt van  180 graden. Nu is haar blik gericht op de toekomst.

Ze heeft ontdekt dat ze positiever in het leven staat en plannen kan maken voor de toekomst. Een toekomst waar zij voor kiest en daardoor steeds vaker kan zeggen:

 • Ik ben nu belangrijk.
 • Ik geef mijn grenzen aan.
 • Ik weet hoe ik vanuit mijn ‘mind’ naar mijn gevoel kan.
 • Ik ben bewust van mijn familie)patronen.
 • Ik heb geleerd om bewuster in het leven te staan.
 • Ik leer verantwoordelijkheid te nemen voor mijn leven.
 • Ik kijk steeds vaker in de spiegel om te kunnen zien wat ik daadwerkelijk doe.

Burn-out wordt vaak gezien als zwaar en moeilijk. Daar mag je dus doorheen. De andere kant van een burn-out is dat het je leven een andere wending geeft, een verrijking te weeg brengt, alleen als jíj dat wilt!

Omarm je burn-out,
als ‘een schitterende kans!’
Mijn naam is Hanneke Stam. Ik ben gediplomeerd coach en therapeut. Ongeveer 10 jaar geleden heb ik zelf een burn-out gehad. Deze burn-out is voor mij een omslagpunt geweest in mijn leven. Ik heb mezelf ontdekt en ik ben écht gaan leven. Zo heb ik ontdekt wat mijn passie is en heb ik dit ook neer kunnen zetten. Mijn eigen coachingsbedrijf online! Dit geeft mij verbinding, geluk en vrijheid. Dit is wat ik iedereen gun!

Related posts

Gratis E-Book “Wat liefde Belemmert”

admin

De 6 beste oefeningen voor ronde billen!

admin

Ben jij een professional op het gebied van Lifestyle/Persoonlijke ontwikkeling/Zakelijke groei, lees dit bericht!

admin

Leave a Comment